מערכות חימום תת-רצפתי הן לא המצאה חדשה, אולם מסיבות שונות עד השנים האחרונות שיעור החדירה של מערכות שכאלה לבתים היה נמוך יחסית. מערכות חימום באמצעות רדיאטורים הן עדיין המערכות הנפוצות ביותר בבתי מגורים, אבל זה לא בהכרח אומר שזוהי צורת החימום הטובה או היעילה ביותר. בדרך כלל שמדברים על חימום תת רצפתי חושבים על חדרי אמבטיה, אולי זה בגלל שרוב בני האדם קושרים את החום והאדים לספא ומכאן הדרך קצרה לחדר האמבטיה, אולם ניתן להתקין את מערכת חימום תת רצפתי גם בחדרים אחרים בבית.
מאמר זה סוקר את היתרונות והחסרונות של חימום תת-רצפתי כדי לעזור לכם להחליט אם כדאי לכם להשתמש בביתכם במערכת מסוג זה כתחליף לרדיאטורים חשמליים או ראדיטורים המכילים מים המחוממים באמצעות סולר או גז, מזגנים ואמצעי חימום אחרים.
יתרונות חימום תת-רצפתי
היתרון המרכזי הוא ביעילות פיזור החום של המערכת ואי תחושת יובש של האוויר. מכיוון שחום עולה למעלה, מיקום מקור החום מתחת לרצפה מאפשר לחמם את החדר מלמטה למעלה, במקום מצד לצד כמו במקרה של ראדיאטורים. כמו כן, במערכות חימום תת-רצפתי הפיזור של החום אחיד ושווה יותר, בניגוד לריכוז החום בצידו האחד של החדר בעת שימוש ברדיאטור.
יתרונות אלו מעניקים תחושת חמימות נעימה לחדר וגם מצמצמים בצורה ניכרת את הוצאות החימום שלכם (בעיקר מערכות על בסיס מים). העובדה שהרצפה חמימה למגע ולא רק האוויר בחלל הבית היא תוצר לוואי מבורך של המערכת, אשר מוערך בעיקר בתקופות החורף הקרות כאשר הרצפה קרה. אצל מי שהתקין מערכת חימום תת רצפתי ניתן להלך יחף בתחושה משכרת.
מכיוון שההתחממות והתקררות של חדר שמצויד במערכת חימום תת-רצפתי הרבה יותר הדרגתית, הטמפרטורה בחדר יציבה יותר. עובדה זו מונעת התעבות ואת הבעיות שנלוות להתעבות (רטיבות היוצרת טחב, למשל), ויוצרת בחדר חום שנשאר לאורך זמן רב יותר בהשוואה לאמצעי חימום אחרים כמו מזגן.
מערכת חימום תת-רצפתי אסטטית, אינה נראית לעין וחוסכות גם מקום בחדר, במיוחד כאשר הן מאפשרות לכם להיפטר מרדיאטורים גדולים שתופסים את שטח הקיר. אומנם לרוב לא מדובר בחפצים הגדולים ביותר בחדר, אולם תופתעו לגלות כמה עוד מקום יש בחדר כאשר מוציאים ממנו את הרדיאטור.
מערכות חימום תת רצפתי הן בטיחותיות יותר בעיקר אם יש לכם פעוטות שזוחלים על הרצפה או ילדים קטנים מאוד הרוצים לגעת בכל דבר. הטמפרטורה של הרצפה היא רק 21 מעלות צלזיוס כך שבאופן תיאורטי אפשר גם לישון עליה אם כי עדיף להירדם במיטה תחת השמיכה. אם יש לכם ילדים קטנים בבית אז עם חימום תת רצפתי יתן לכם שקט נפשי.
לכל זה יש להוסיף את היתרון האפשרי של מקור החום במערכת תת רצפתית: משאבת חום שמחממת את המים הזורמים מתחת לרצפה הינה האמצעי הזול ביותר לחימום הבית לעומת תנורים המוסקים בסולר או גז.
חסרונות חימום תת-רצפתי
עלויות התפעול של מערכות חימום תת-רצפתי חשמליות עשויות להיות די גבוהות. בעוד שמערכות חימום תת-רצפתי באמצעות מים (מערכות "רטובות") יכולות להביא לחיסכון משמעותי בהוצאות האנרגיה. מדידות הראו שמערכות חימום תת רצפתי חשמליות (שאינן מחחמות מים) עולות הרבה יותר לאורך זמן. ההפרשים הללו משמעותיים במיוחד בבתים גדולים עם שטח רצפה גדול יותר.
מערכות חימום תת-רצפתי שומרות על חום החדר לאורך זמן רב יותר, אולם מצד שני לוקח להן יותר זמן להתחמם בהשוואה למזגן. מזגן מחמם מהר, אבל מיד לאחר הפסקתו מורגשת נפילה שלא לומר צניחה בטמפרטורת החדר. משמעות הדבר שעליכם לדאוג למנגנון אוטומטי במערכת חימום תת רצפתית שמופעל בעיתוי המתאים, אחרת תידרשו להמתין זמן רב בבית קר עד שהחדר יתחמם.
בניגוד לרדיאטורים, שניתנים להתקנה בקלות בכל חדר, ישנם מספר תנאים מקדימים שחייבים להתקיים כדי להבטיח שמערכת החימום התת-רצפתי תפעל ביעילות מקסימלית. לדוגמה, בחדרים עם הרבה חפצים וריהוט יעילות המערכת עשויה להיות הרבה יותר נמוכה בהשוואה לחדרים פתוחים בהם שטח נרחב מהרצפה חשוף. כמו כן, חימום תת-רצפתי פועל בצורה היעילה ביותר בחדרים עם מרצפות אבן, ואינו כל כך יעיל בחדרים עם שטיחים או פרקט. התקנת המערכת צריכה להתבצע בהתאם לסוג הרצפה ולפני הנחת הרצפות.
לשיחת ייעוץ חינם צלצלו עכשיו 03-9204877 ונעזור לכם לבחור את מערכת החימום התת רצפתית המתאימה לבית שלכם ועונה על הצרכים שלכם